Zora Battle bij Ipse de Bruggen

, , ,

Lees hier het artikel in het AD (25 januari 2017): Dansen en zingen met robot Zora 

Op dinsdag 24 januari deden drie teams met studenten van ROC Mondriaan mee aan een battle met zorgrobot ZORA. De battle vond plaats bij Ipse de Bruggen locatie Westhoek aan de Ada van Hollandstraat in Delft. Ook Ipse-medewerkers én een cliënt maakten deel uit van het team. Doel van de battle was behalve winnen, dat op een uitdagende manier de expertise van zowel studenten als medewerkers gebundeld werd en dat beide partijen van elkaar konden leren. De battle is onderdeel van het project Extra Strong dat zich richt verbetering van de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt in de zorgsector in Haaglanden.

De zorgrobot ZORA, neemt een grote vlucht in ons land: er zijn al 100 ZORA’s ‘aan het werk’ in instellingen en in de wijken. ZORA staat voor Zorg-Ouderen- Revalidatie- Animatie en is eigenlijk een robot die door een computer op afstand wordt bediend en vervolgens zelfstandig programma’s kan uitvoeren. Vooral bij ouderen, mensen met een verstandelijke beperking lijkt ZORA een succes te zijn. ZORA maakt iets los bij mensen, cliënten zijn geraakt door haar verschijning: ze willen contact maken en communiceren met ZORA. ZORA kan met een groep cliënten een activiteitenprogramma uitvoeren, waardoor mensen in beweging komen. Ze leest voor aan mensen die onrustig zijn en voortdurend aandacht vragen, ze kan een gesprek voeren en mensen helpen herinneren aan afspraken.

De opdracht

Een team bestond uit een student zorg, een student sport en bewegen, een medewerker van Ipse en (‘s middags) een cliënt. Elk team kreeg een ZORA en een manual en ging met elkaar ervaren wat ZORA kan. Zij maakten een plan hoe ZORA het beste kan worden ingezet bij de specifieke doelgroep, zó dat zij intensief wordt gebruikt en de cliënten er baat bij hebben.  De hele dag konden de teams deskundigen oproepen voor advies en ondersteuning.

Lees hier het artikel in het AD (25 januari 2017): Dansen en zingen met robot Zora 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.