Burgemeester Delft: ‘Het MBO is zulk mooi onderwijs’

,

“Het MBO is zulk mooi onderwijs. Dat weten heel veel mensen niet!” Burgemeester Marja van Bijsterveldt is enthousiast bij haar werkbezoek aan het Mondriaan in Delft. Ze praat met verpleegsters en sportcoaches in opleiding en vluchtelingen.

DELFT – Burgemeester Marja van Bijsterveldt was in een vorig leven minister van onderwijs. Logisch dat ze in haar kennismaking met de stad Delft de onderwijsinstellingen niet overslaat. Zo’n zestig procent van de MBO-leerlingen in Delft kiest voor de Delftse vestiging van het Mondriaan. Op de campus aan de Brasserskade hebben de opleidingen Lifestyle, sport en bewegen, Zorg, Economie en Handel en ICT hun eigen verdieping. Een prachtig pand met een open uitstraling, vindt de burgemeester het. Ze spreekt studente Shirley aan, die met een pak papieren voor haar neus zit. Ze doet sport en beweging niveau 4 en leert door voor trainer/coach in het voetbal. “Ah, de nieuwe coach van het Nederlands Vrouwenelftal”, roept Pierre Heijnen, voorzitter van het College van Bestuur. De studente laat zien waar ze mee bezig is; hoe geef je positieve kritiek. Stage loopt ze op haar eigen club in Maasdijk. Theorie en praktijk sluiten goed op elkaar aan, vertelt ze de burgemeester.

Zorgrobot
Aansluiting is er ook op de praktijk in Delft. “Vorige week hebben leerlingen van zorg en van sport een battle gedaan bij Ipse de Bruggen met een zorgrobot. Ze moesten een programma voor de cliënten bedenken”, vertelt directeur Arno Goedhart van de School voor Zorg. En in de gloednieuwe sporthal op de campus zijn ook wijkbewoners welkom voor sportprogramma’s. “Het MBO is zulk mooi onderwijs”, zegt de burgemeester. “Je kunt alle vakken leren! Het heeft zo’n goede aansluiting op de arbeidsmarkt. Ook voor kinderen die wat opstartproblemen in het onderwijs hebben kunnen er terecht. En het sluit ook weer goed aan op het HBO.” De burgemeester trof ook enkele jonge vluchtelingen die in een intensief programma Nederlands leren bij de Taal+ School, met als doel door te stromen naar MBO of HBO. Alledrie hebben ze gestudeerd in hun thuisland. “Nou, dan is het belangrijk dat jullie hier snel verder kunnen. Jullie spreken al goed Nederlands!” prijst ze de jongens.

Directeuren Job Schenau (sport) en Arno Goedhart (zorg) tonen zich na het bezoek tevreden over de ontmoeting met de burgemeester. “We zijn blij te horen dat onze visie om aan te sluiten op ander onderwijs en de arbeidsmarkt, gedeeld wordt door de gemeente.”

 

Door: Delftse Post

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.