Haagse Hogeschool: Elkaar beter maken

,

Elkaar beter maken

 

De zorg in de wijk verandert. Ouderen wonen langer thuis en dat maakt de wijkzorg complexer. De praktijk en het onderwijs moeten daar beter op aansluiten. Een stap in die richting is de Haagse Learning Community Wijkverpleegkunde (HLCW), waar wijkverpleegkundigen van acht Haagse zorginstellingen, docenten en studenten van De Haagse Hogeschool en ROC-Mondriaan van elkaar leren. Samen professionaliseren ze de wijkzorg in de regio.

Nederland telt tien Leernetwerken Wijkverpleging, medegefinancierd door ZonMW, waarvan de HLCW er een is. “Informatie uitwisselen over diverse zorgsituaties, van elkaar leren en elkaar beter maken, daar draait het om”, zegt Chris Wallner, projectleider en hoofddocent bij De Haagse Hogeschool. “We horen wat er op de werkvloer speelt en laten het onderwijs daarop aansluiten. Zorginstellingen hebben zo meer invloed op wat studenten leren. Samen leren past bovendien goed bij het concept Leven Lang Leren.”

 

Intensieve samenwerking

De verantwoordelijkheid van hbo-wijkverpleegkundigen groeit. Ze indiceren tegenwoordig de zorgvraag, die het wijkteam levert. Dat vergt andere kwaliteiten en een intensievere samenwerking in de wijkteams. “Daarom lopen mbo- en hbo-studenten gezamenlijk stage en trekken wijkverpleegkundigen, -verzorgenden en docenten samen op”, vertelt Wallner. “Ook stimuleren we een onderzoekende houding. Het is bijvoorbeeld goed om te weten dat de vorm van hechting tussen ouders en kinderen invloed heeft op mantelzorg. Zorgprofessionals krijgen dan meer begrip voor hoe familieleden daarmee omgaan.”

 

Kwaliteit van de zorg

Het zelfvertrouwen van de wijkverpleegkundigen groeit, blijkt uit onderzoek naar de opbrengsten van het Haagse leernetwerk, dat Wallner uitvoerde. Ze zijn enthousiast en positief over hun werk en zien dat andere zorginstellingen tegen dezelfde problemen aanlopen. Ook passen ze de informatie van de maandelijkse bijeenkomsten veelal direct toe in hun eigen wijkteam. “Tijdwinst levert het de deelnemers momenteel niet op”, constateert Wallner. “Het is vooral een investering in zichzelf en in de zorg. De kwaliteit van de zorg is wel verbeterd, doordat wijkverpleegkundigen kritischer zijn en beter doorvragen. Betrokkenen weten elkaar te vinden en er ontstaan nieuwe initiatieven. Zo heeft De Haagse Hogeschool een minor patiëntenparticipatie ontwikkeld om kennis en ervaring van patiënten beter te benutten. Wijkverpleegkundigen treden dan op als opdrachtgever voor studenten bij hun eigen zorginstelling.”

 

Meer informatie op www.zorgvoorbeter.nl.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.