Xtra: Veel aandacht voor de nieuwe generatie professionals

,

Aanvankelijk wist de 21-jarige Natasja Grootscholte niet goed welke opleiding ze wilde volgen. Via een beroepenoriëntatietraject kwam ze erachter dat de opleiding tot ‘lifestyle coach’ een goede keuze zou kunnen zijn. Ze schreef zich dan ook meteen bij ‘Lifestyle, Sport en Bewegen’ van bij het ROC Mondriaan. Inmiddels is ze vierdejaars, en loopt ze al voor de zevende keer stage. Zo krijgt ze een goed beeld van wat ze wel en niet leuk vindt, en waar ze uiteindelijk zou willen werken.

Sociaal en beleefd
Natasja loopt momenteel stage bij stichting MOOI, onderdeel van Xtra. Iedere woensdagochtend geeft ze fitnessles aan 40-plussers. Meestal nemen er wel twintig mensen deel aan de les. Met een laagdrempelige activiteit in de fitnesszaal van Wijkcentrum Moerwijk krijgt ze deze groep aan het bewegen. ‘We beginnen altijd met een warming-up, en doen daarna een eenvoudige circuittraining. Meestal sluiten we af met een spelletje.’ De deelnemers komen op verschillende manieren terecht bij de fitnesslessen: ze horen ervan via de buurtsportcoach, krijgen ‘Welzijn op recept’ van de huisarts of worden door een cliëntondersteuner van MOOI doorverwezen. Vaak ziet de professional hierin ook een manier om mensen uit een sociaal isolement te helpen. ‘Dat merk ik wel. Als ik naast de deelnemer sta om iets uit te leggen, krijg ik soms hele levensverhalen te horen.’ Ze vindt het lesgeven leuker dan ze van tevoren had verwacht. ‘De mensen zijn allemaal sociaal en beleefd. Ze bedanken je. Ze waarderen écht wat je doet. Dat geeft voldoening.’


Schakel tussen onderwijs en welzijn

Marlies Muiselaar, de praktijkbeoordelaar die Natasja begeleidt, onderstreept dat goed contact van twee kanten moet komen. ‘Het gaat om de sociale interactie. Je moet een klik hebben met de mensen om ze te kunnen motiveren en enthousiasmeren.’ Het is een van de vaardigheden waarop zij ‘haar’ studenten beoordeelt tijdens de praktijkexamens die ze afneemt. Marlies heeft ruim vijftig studenten onder haar hoede, die allemaal stage lopen in Escamp I, het werkgebied waarin de wijken Morgenstond, Moerwijk, Rustenburg, Oostbroek en Leyenburg vallen. Wijkcentrum Moerwijk is een zogeheten lerend wijkcentrum, waarin veel aandacht is voor het opleiden van een nieuwe generatie zorg- en welzijnsprofessionals. Marlies heeft contact met alle onderwijsinstellingen en zorgt ervoor dat de studenten op de juiste plek stage kunnen lopen. Zo vormt ze de schakel tussen de Haagse onderwijsinstellingen en de welzijnslocaties in Escamp I.
Eén van de onderdelen van het praktijkexamen betreft de beoordeling van ‘kerntaak 5’; de begeleiding van één individu of een kleine groep. Natasja heeft ervoor gekozen om mevrouw Hartman acht weken lang één-op-één te coachen. De 48-jarige Haagse is herstellende van een blessure én wil afvallen. Marlies beoordeelt onder andere de sociale vaardigheden en gesprekstechnieken die Natasja hanteert. Mevrouw Hartman is dik tevreden: ‘Natasja kan haar examens doen, en ik krijg weer een superconditie. Dat is toch een win-win situatie!’

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.