Hoog bezoek uit China

, , ,

China leert van WZH

12 mei 2017

Bijzonder bezoek uit China bij WZH. Twee adjunct-directrices van een Chinese school voor Verpleegkunde kwamen kijken hoe bij WZH Leilinde en WZH Rustoord onderwijs en ouderenzorg samenkomen.

De Chinese bezoekers spraken met medewerkers, leerlingen, praktijkopleider en het managementteam. Ze kregen informatie over de woonzorgcentra en hoorden verhalen vanuit het onderwijs en de praktijk.

Chinese week

Bij toeval was het Chinese week in WZH Leilinde, wat bij binnenkomst al mooie gesprekken opleverde. Tijdens de rondleiding bewonderde de Chinese bezoekers naast de huiskamers van verschillende woongroepen en appartementen van bewoners ook het reminiscentiehuis vol meubels en andere spulletjes uit de jaren ’50 en ’60. Ook de nieuwe beweegtuin werd volop op de foto gezet.

Uitdagingen ouderenzorg

De oorsprong van dit bijzondere bezoek ligt twee jaar terug. Toen ontving WZH Leilinde onder andere de Viceminister van China. Flora van Eck, projectleider van EXTRA STRONG en werkzaam bij ROC Mondriaan was er, net als toen, vandaar ook weer bij.

Ze vertelt: “De standaarden voor de ouderenzorg zijn anders in China en ook daar staat men, net als Nederland, voor de uitdaging een steeds grotere groep ouderen te verzorgen. Maar er speelt een bredere problematiek; het grootste deel van de verpleeghuiszorg is particulier geregeld en voor mensen met een gemiddeld inkomen buiten bereik.”

Je hart volgen

Uit de gesprekken met de Chinese adjunct-directrices kwam naar voren dat verpleegkundigen in China moeilijk te interesseren zijn voor het werk in de ouderenzorg. Veruit de meeste van hen ronden hun opleiding af in het ziekenhuis en blijven daar. De medewerkers van WZH vertellen hen tijdens het bezoek  dat ouderenwerk voor hen vooral een kwestie van ‘je hart volgen’ is.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.