Mondriaan en zorginstellingen vinden elkaar ook Live en Online

, , ,

ROC Mondriaan Zorg & Welzijn is met het project Extra Strong druk bezig de aansluiting tussen onderwijs en praktijk te verbeteren.

Live Online Leren (LOL) is een van die innovatieve leeroplossingen waarmee in dit project druk wordt geëxperimenteerd. Door studenten via het live online klaslokaal lessen te laten volgen of live online begeleiding te bieden is het mogelijk leerlingen efficiënter te ondersteunen, ook als ze stage lopen (BOL) of aan het werk zijn (BBL).

Een aantal aanbieders in de zorgsector hebben inmiddels LOL ontdekt als een serieuze aanvulling op het reguliere onderwijs. LOL wordt al ingezet binnen Pieter van Foreest en Florence om BOL-studenten beter voor te bereiden op hun stage en hen op afstand les te laten volgen of contact te hebben met hun begeleider op school.

Bij Middin is een experiment gestart met als doel verpleegkundige stagiaires de mogelijkheid te bieden toch stage te komen lopen ondanks dat er geen verpleegkundige op de afdeling aanwezig is die ze kan begeleiden. LOL biedt ook hier uitkomst: de begeleidende verpleegkundigen zitten op een andere locatie, maar houden contact met de studenten via het live online klaslokaal.

Naast Pieter van Foreest, Florence en Middin was deze week de aftrap van een mooi nieuw LOL-traject met HWW. In verpleeg-, verzorgingstehuizen en thuiszorg worden grote tekorten verwacht. Medewerkers met het diploma ‘Helpende zorg en welzijn’ komen steeds meer in beeld om deze tekorten op te vullen. Met een verkorte eenjarige opleiding worden nu 50 medewerkers van HWW toegerust naar verbreding en verdieping van hun takenpakket, met name in de uitvoerende zorg.

Tijdens dit schooljaar zullen deze medewerkers van HWW een dag per week naar school gaan. Daarnaast zullen zij ook les krijgen via LOL. Twee opgeleide LOL-docenten geven deze online lessen. Het programma is nog in ontwikkeling, maar het doel is dat er per week vier live online lessen aangeboden gaan worden, waarbij van leerlingen verwacht wordt dat ze bij minimaal één online les per week aanwezig zijn.

Tijdens de aftrap hebben de leerlingen te horen gekregen hoe ze deel kunnen nemen aan de sessies en hebben ze een eerste indruk gekregen van het live online leren. Reacties? Best spannend maar ook leuk. Let’s have some LOL!

 

Door: Learning Connected
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.