Studenten verdiepen zich in dementie

,
studentensymposium, extra trong, dementie, demondriaanvanmorgen

​​Tijdens het studentensymposium verdiepten ruim negenhonderd verzorgenden en verpleegkundigen in opleiding zich donderdag 7 maart op verschillende locaties van ROC Mondriaan in de nieuwste ontwikkelingen rond omgaan met mensen met dementie. In een videoboodschap wees Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport, erop dat werken met kwetsbare ouderen “prachtig, betekenisvol en waardevol, maar soms ook ingewikkeld en moeilijk kan zijn”.

Een studente verpleegkunde: “De dementie-simulator was een schok voor mij, een echte eye-opener. Nu snap ik hoe het voelt als je een zekere concentratie niet meer kunt opbrengen.” De simulator, bestaande uit bril en koptelefoon, dompelt de drager onder in  een kakafonie van klanken, waardoor deze ervaart hoe het is om te leven met een sterk beperkt concentratievermogen. “Dit benadert het gevoel van dementie, denk ik best wel”. 

In een van de ruim tachtig workshops maakten studenten kennis met de mogelijkheden van robotkatten. Inzet daarvan helpt om mensen met dementie een gevoel van geborgenheid en rust te geven. “Ik word er zelf ook helemaal rustig van”, was de reactie van een van de studenten.

Daarnaast waren er workshops over de inzet van contactclowns, dementievriendelijke wijken, de inzet van domotica en de omgang met onbegrepen gedrag.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.