Online Klas Verpleegkunde

, ,

Gedurende twintig weken in het afgelopen schooljaar hebben 25 studenten verpleegkunde online les gekregen in een virtuele klas. De studenten zaten in het laatste jaar van hun opleiding en waren studenten op de schoollocatie in Leiden.

De LOL-lessen werden afgewisseld met trainingen op school in Leiden, waarbij vooral de kennis en kunde werd geoefend in scenariotrainingen. Van elke tien lesdagen werden er zeven online georganiseerd.

In alle lessen was het klinisch redeneren van de verpleegkundige in alle branches het onderwerp. Tijdens de online lessen werden interactieve hoorcolleges afgewisseld met het uitwerken van een casus door vier groepen van zes studenten. Te allen tijde werden de studenten live gevolgd door een docent!

Deze samenwerking vond plaats in een eigen online werkplek (vakgroep). Deze werkplek gaf de mogelijkheid om gevonden oplossingen te presenteren en kennis te plaatsen op een eigen kanaal van de werkgroep.

De samenwerking werd gecoacht door een ervaren LOL-docenten. Zij concentreerden zich vooral op het coachen van de samenwerking online en gaven interactieve hoorcolleges.

Op de laatste bijeenkomst op school is er met de studenten en het begeleidend team geëvalueerd:

Samenwerkend leren online is goed mogelijk volgens de deelnemers.  Dit moet echter wel met goede instructie en begeleiding gebeuren. Groot pluspunt is dat reistijd naar school weg valt, zodat er tijd gewonnen wordt. Scenariotrainingen werden als zeer waardevol gezien. Het aanbrengen van veel variatie van werkvormen: korte interactieve lessen met live docent, e-learnings volgen en samenwerken in de virtuele vakgroep om de theorie toe te passen worden door de studenten als goede mix aangegeven voor online lessen.

Studenten gaven aan dat zij een combinatie van online lessen tijdens werktijd, (2 maal 2 uur per week) in combinatie met trainingen op school als een goed ontwerp vinden voor een mogelijke BBL online school.

Heel belangrijk vonden wij, als docententeam de tip van studenten om de Live Online klas in te zetten in de studiebegeleiding tijdens het werk in de praktijk of het stagelopen.

Deze feedback wordt momenteel omgezet in een LOL- begeleidingsklas voor de vierdejaarsstudenten, BBL en BOL- studenten verpleegkunde in Leiden. Opdrachten kunnen hier besproken worden met praktijk- en werkbegeleiders, oefenpresentaties kunnen bijgewoond worden door experts en studieloopbaanbegeleiders kunnen gesprekken voeren met student en begeleider over de voortgang van studie.

Wordt vervolgd!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.