De Taal+school & het mbo

, ,

De kwaliteitsagenda van ROC Mondriaan was aanleiding om op de Taal+school onderzoek te doen naar de doorstroombehoefte van cursisten die er een taalcursus volgen. De resultaten zijn bijzonder interessant. Hieronder lees je er een aantal:

  • Per jaar nemen ongeveer 8000 cursisten deel aan een traject op de Taal+school. Bijna 70% heeft behoefte aan een vervolgopleiding, dat zijn zo’n 5600 potentiële studenten.
  • Over het algemeen zijn het hoogopgeleide cursisten die de Taal+school bezoeken: 75% heeft meer dan 13 onderwijs gevolgd; 92% is in het bezit van een diploma.
  • Ruim driekwart van de respondenten is 30 jaar of ouder. De meeste cursisten geven aan een gecombineerde werken-lerenopleiding te prefereren (66%); 38% zou graag een avondopleiding willen volgen. In het algemeen kan gesteld worden dat het huidige aanbod binnen ons roc om meerdere redenen niet zomaar voldoet voor deze doelgroep.
  • 80% van de respondenten geeft aan behoefte te hebben aan begeleiding bij het vinden van een passende opleiding.  Daarnaast blijkt er behoefte te zijn aan een voorbereidend schakeltraject 27+ voor het mbo, waarin aandacht is voor een realistisch beroepsbeeld, studievaardigheden, rekenen, digitale vaardigheden, transculturele communicatie en vaktaal.

Veel Taal+cursisten (ca 40%) gaven aan interesse te hebben in een zorgberoep. In samenspraak met Flora van Eck (Programma-manager Extra Strong) en Anouk van Es (Projectleider Zorgscala) en de werkgeversvereniging ZorgZijn Werkt is er een informatiebijeenkomst georganiseerd op 16 januari.

De belangstelling van Taal+cursisten was enorm. Er waren zo’n 140 geïnteresseerden aanwezig in de centrale ruimte van Brouwersgracht 50. Twee zorgaanbieders (Saffier en Eykenburg) hadden een vertegenwoordiger gestuurd om informatie over hun organisatie te geven. Flora van Eck benadrukte dat er veel behoefte is aan personeel in deze sector. De meeste aanwezigen waren na afloop van de bijeenkomst nog enthousiaster om aan de slag te gaan in de zorg. Sommigen willen in aanmerking komen voor een taalstage, anderen voor een leercontract om zodoende deel te kunnen nemen aan een bbl-opleiding en weer anderen voor werk in een zorginstelling.
Zij worden binnenkort uitgenodigd voor een follow up om te onderzoeken wat voor hun mogelijkheden zijn om aan de slag te gaan in de zorg.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.